Természettudományos diákszimpózium

A szolnoki Varga Katalin Gimnázium 2018. április 19-én rendezte a hagyományos természettudományos diákszimpóziumát a 7-8. osztályos és középiskolás diákok számára.

A szimpózium szekciói:

  • fizika, földrajz és informatika szekció;
  • biológia, kémia, környezet- és egészségvédelem szekció;
  • angol nyelvű természettudományos szekció.

Képek a rendezvényről:

 

SZENTI ERNŐ MEGYEI RAJZVERSENY

2018. március 24-én a Varga Katalin Gimnázium adott otthont a megyei rajzversenynek.

A verseny színhelyén két téma között választhattak a tanulók: csendélet és portré. A résztvevők grafikai, illetve színes eszközökkel jeleníthették meg a választott modellt.

TERMÉSZETTUDOMÁNYOS DIÁKSZIMPÓZIUM

Kedves Diákok!

A szolnoki Varga Katalin Gimnázium 2018. április 19-én (csütörtök) 930 órától rendezi meg hagyományos természettudományos diákszimpóziumát a 7-8. osztályos és középiskolás diákok számára.

 A szimpóziumon a tanulóknak 5-10 perces előadást kell tartani természettudományos témával kapcsolatban, ezért azon diákok jelentkezését várjuk, akik különös érdeklődést mutatnak természettudományok iránt. A két tanítási nyelvű osztályokból a tanulók angol nyelvű előadásokat tartanak.

A szimpózium szekciói:

  • fizika, földrajz és informatika szekció;
  • biológia, kémia, környezet- és egészségvédelem szekció;
  • angol nyelvű természettudományos szekció.

Az elbírálás során előnyt élveznek azok az előadások, melyek részben saját megfigyeléseket, vizsgálatokat is tartalmaznak.

Jelentkezési határidő: 2018.április 11. (10.00 óráig).

A jelentkezéseket a honlapunkon található jelentkezési lapon a

titkar@vargaszolnok.hu címre kérjük továbbítani.

 Gimnáziumunk diákjai jelentkezésüket a szaktanárral való egyeztetés után Dr. Nagy Béla intézményvezető-helyettesnek is leadhatják.

 A jelentkezés tartalmazza a tanuló nevét, osztályát, iskoláját, az előadás címét (angol nyelvű előadás esetén angolul), valamint az eszközigényeket. Az előadást ppt formátumban kérjük tervezni, de más szemléltetési lehetőséget (CD-, DVD lejátszó) is biztosíthatunk.

A jelentkezési lap letölthető:Jelentkezési lap-18

Március 15-i ünnepség

A március 15-i ünnepi műsort a 10. C osztály tanulói adták. Az ünnepi beszédet  az idei (ünnepi beszéd) pályázat győztese, Gyáfrás István 11. E osztályos tanuló mondta.

Az ünnepség keretében adták át a Juhászné dr. Szlovák Mariann Emlékpályázat díját, amelyet az idén Lipták Gergő 11. B osztályos tanuló nyert el.

Képek az ünnepségről

Müncheni együttes a Varga Katalin Gimnáziumban

Képek a rendezvényről

A müncheni EINSHOCH6 együttest, amely a Goethe Intézet szervezésében Magyarországra látogat, 2018. 03. 19-én a Vargában üdvözölhetjük.

Ez az együttes kicsit más, mint a többi. Szeretik összehozni a klasszikust a hip-hoppal, és kedvelik az okos dalszövegeket. 2013 óta járják a világot, hogy lelkesítsék a diákokat a német nyelv használatára. Jártak már Ázsiában, Afrikában, Dél-Amerikában és most Európán belül hozzánk látogatnak. Egész napos program keretében tanulást és szórakozást nyújtanak diáknak, tanárnak egyaránt.

A diákworkshop (9:00-11:00) keretén belül a tanulók kreatív gyakorlatok segítségével felfrissíthetik szókincsüket, megismerhetik az EINSHOCH6 dalait, tanulnak dalszöveget írni, és átélhetnek egy különös hangulatú németórát, amelyet zenészek tartanak.

Tanulás után pedig jöhet a szórakozás! 12.30-kor koncertet adnak gimnáziumunk tornatermében, ahol új albumukról énekelnek dalokat, melynek nem véletlen a címe: „Világkörüli utazás”.

A délután a tanárok ideje, akik 15:30-17:00 között interaktív workshop keretében átélhetik és megtapasztalhatják, hogyan és mire lehet a dalokat, zenei videókat felhasználni a nyelvórán. Mert a zene megkönnyíti a nyelvtanulást. Nem csak a kiejtésben és hangsúlyok használatában nyújt segítséget, hanem különös módon olyan élő szókincset közvetít, melyet a tankönyvek sokszor nem tudnak megtenni. A zene érzéseket kelt és ösztönöz, hogy kitartóbban, lelkesebben álljunk hozzá egy nyelv tanulásához. Ugyanakkor híd a diákjainkhoz, akik napjuk nagy részét a dallamok világában töltik.

E rendhagyó továbbképzésre vállalkozó kollégák a Goethe Intézettől részvételi elismervényt kapnak, valamint a nyelvórájukon felhasználható anyagot az „EINSHOCH6 együttes naplója” címmel, mely a tanári továbbképzés címadója is egyben.