Rendhagyó megemlékezés

Az I. világháború befejezésének 100. évfordulója kapcsán emlékeztünk meg arról, hogyan érintette Jász-Nagykun-Szolnok Megyét a nagyháború, (akkoriban így hívták). A diákok feladata az volt, hogy keressék fel településük emlékhelyeit és készítsenek egy szelfit. Ebből az anyagból készült egy kiállítás. Továbbá meghívtuk Bojtos Gábor főlevéltárost, aki ma rendhagyó történelem óra keretében mesélt a szolnoki emlékekről.

 

Reutlingen – Szolnok cserekapcsolat

(2018. 10.06.- 2018. 10. 13)

Az idei tanévben is fogadtunk Reutlingenből – iskolánk testvérvárosából – érkező német diákokat, és az őket kísérő 2 német kollégát Patrik Heulert és Dr. Jonas Bochtlert.

A német munkaközösség színes programot állított össze, hogy a német csoport minél több és szebb élménnyel gazdagodjon, és vigye Magyarország, Szolnok és a Varga Katalin Gimnázium jó hírét Németországba.

A 14 fő német és 14 fő vargás diák egy hét alatt számos kulturális, történelmi, sportos és tudományos programon vett részt. Többek között ellátogattunk Domonyvölgybe, a Lázár Lovas Birtokra, ahol bepillantást nyerhettek a magyar nép lovas történelmébe, lovaskocsizáson vehettek részt, és igazi magyar ételeket kóstolhattak meg. Gödöllőn, a királyi kastélyban pedig megismerkedhettek a magyar történelmet nagymértékben meghatározó Osztrák – Magyar Monarchia egy kis szeletével a Királyi Kastély megtekintése közben.

A programok között ismét szerepelt egy fővárosi kirándulás is, hogy a német diákok és tanáraik felfedezhessék hazánk fővárosát. A Csodák Palotájában pedig közös laborkísérleten is részt vettek, ami bizonnyal maradandó élmény lesz a számukra. A Experidance tánccsoport előadása pedig megismertette velük a magyar tánc és zene nem mindennapi világát.

Természetesen a programból most sem maradhatott ki a szolnoki Repülőmúzeum, amire a város méltán büszke, és szintén kultúránkhoz, történelmünkhöz tartozik.

A kirándulásokat a feszes program miatt autóbusszal szerveztük idén is.

Képek a programról:

 

 

 

 

24 órás vetélkedő

„Nagykorú lett” 24 órás vetélkedő

Tizennyolcadik alkalommal rendezik meg a megyeszékhely legnagyobb és leghangosabb diákversenyét, a „24 órás vetélkedőt”, melynek jelmondata találóan csak ennyi: „Aludj máskor!”.

Az egy álló napig zajló, egy teljes éjszakát átölelő rendezvény az év legnagyobb középiskolás bulija. Az idén a város 5 középfokú tanintézménye (Varga Katalin Gimnázium, Verseghy Ferenc Gimnázium, Széchenyi István Gimnázium, a Szolnoki Műszaki Szakképzési Centrum és Keró-Közgé iskolája) delegált csapatot, és meghívtak egy vendégcsapatot Győrből.

A nonstop esemény vendéglátója ezúttal is a Széchenyi István Gimnázium tornacsarnoka, azonban a speciális feladatok okán egy egész várost, de akár a térséget is érintheti egy-egy feladat megoldására való törekvés.

Az idén a szervezők szerint a diákok extra mennyiségű feladatot kaptak, hiszen másfélszer több feladatot kellett megoldaniuk, mint bármely eddigi 24 órás vetélkedő résztvevőinek.

Gimnáziumunk 50 fős csapata idén is nagyon szépen helyt állt a vetélkedőn és a megtisztelő 2. helyezést érte el holtversenyben a Verseghy Ferenc Gimnázium csapatával.

Ferenczi Nikoletta

Képek a vetélkedőről

Kutatók éjszakája

A tankerület EFOP 3.2.5 projekt Kutatók Éjszakája programjának keretében iskolánkban a 10. és 11. évfolyamos diákok 2018. szeptember 27-én egy kísérletsorozatot tekinthettek meg. A kísérleteket Nagy Tibor tanár úr mutatta be “Hűsítő kísérletek” címmel.

Néhány kép a programról,  amelyen a tanár úron kívül a folyékony nitrogén és a szárazjég volt a főszereplő.

Vargánya Diákalapítvány pályázata

Pályázati felhívás
A Vargánya Diákalapítvány kuratóriuma
pályázatot hirdet
a Varga Katalin Gimnázium diákközösségei számára diákprogramok lebonyolítására.

A kiosztható összeg: 150 ezer Ft.

A pályázatok benyújtási határideje: 2018. október 02. (kedd) 16 óráig.

A pályázatok benyújtási helye: az iskola titkársága.

A pályázatok elbírálása: 2018. október 03. (szerda)

Tudnivalók:

Pályázati űrlap az iskola titkárságán kérhető.

Az elnyert támogatás kifizetése csak a Vargánya Diákalapítvány nevére kiállított számla ellenében lehetséges! Az elnyert támogatással 2019. június 30-ig kell elszámolni az Alapítványnak. Amennyiben az elnyert támogatást nem használják fel a pályázati időszakban, a pénz a későbbiekben már nem fizethető ki.

a Vargánya Diákalapítvány kuratóriuma

Bánffy Katalin–Varga Katalin Alapítvány pályázata

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

A pályázat eredménye:

 A Bánffy Katalin–Varga Katalin Alapítvány kuratóriuma pályázatot hirdet a Varga Katalin Gimnázium diákjai és pedagógusai számára  a 2018. szeptember 25 – 2019. január 31-ig terjedő időszakra.

Pályázni lehet minden olyan program, tevékenység támogatására, amely a gimnázium pedagógiai programjával, célrendszerével összhangban áll.

A pályázatok elbírálásánál előnyt élveznek azon pályázatok,

  • amelyekben kisebb-nagyobb közösségek együtt pályáznak;
  • ahol a pályázó(k) a pályázat(uk)ban leírt tevékenységgel iskolai célokat, érdekeket szolgál(nak).

A jelzett időszakban kiosztható támogatás összesen 500. 000 (ötszázezer) Ft.

A pályázatok benyújtási határideje: 2018. szeptember 20. csütörtök 14 óra.

 A pályázatok benyújtásának helye: a Varga Katalin Gimnázium titkársága.

A pályázatok elbírálása: 2018. 09. 21. péntek

Fontos tudnivalók:

 Csak a pályázati űrlapot pontosan kitöltő pályázók határidőn belül benyújtott pályázatát fogadjuk el!

A diákok pályázatához az osztályfőnök vagy a szaktanár ajánlása is szükséges!

Az elnyert támogatás kifizetése csak a Bánffy Katalin – Varga Katalin Alapítvány nevére kiállított számla ellenében lehetséges! Az elnyert támogatással 2018. január 31-ig kell elszámolni az alapítványnak. Amennyiben az elnyert támogatást nem használják fel a pályázati időszakban, akkor a pénz a későbbiekben már nem fizethető ki.

Pályázati űrlapokat a gimnázium titkárságán lehet kérni.

A Bánffy Katalin – Varga Katalin Alapítvány Kuratóriuma