Gyászolunk

Pugnerné Kereki Ágnes francia-magyar-orosz szakos tanárnő, szeretett kolléganőnk 2017. június 12-én hosszantartó súlyos betegség után elhunyt.

Kedves emléke örökké a szívünkben él!

 

Pugnerné Kereki Ágnes (1962. január 21 – 2017. június 12.)

Pugnerné Kereki Ágnes tanárnő 55 évet élt.

„Hordta, míg bírta, terheit az ág,
De egy délután megadta magát.
Oly halkan, oly alázatosan tört le,
ahogy fáradt anyák esnek a földbe.”

A kétgyermekes édesanya Pugnerné Kereki Ágnes tanárnő 2001 óta dolgozott a Varga Katalin Gimnáziumban. A francia – magyar – orosz szakos tanárnő leányai, Szilvia és Zsuzsanna a Varga Katalin Gimnáziumban érettségiztek. A férj – Pugner Sándor – mindig szeretett vendég volt a tablóbálokon, dolgozói kirándulásokon, iskolai rendezvényeken. A Pugner család rengeteg szállal kötődött a gimnáziumhoz és mindenki láthatta, hogy a család, egy igazán szép család, külső és belső értelemben egyaránt. A családi szépséget, a családi harmóniát azonban nem adják ingyen, azért az édesanyának nagyon keményen meg kellett dolgoznia!

Pugnerné Kereki Ágnes tanárnő az iskolában is nagy munkabírású volt. Tanította a francia nyelvet, a magyar nyelv és irodalmat, osztályfőnök volt és vezette a magyar munkaközösséget. Vidám, kiegyensúlyozott egyéniségével könnyen teremtett kapcsolatot a diákokkal és a kollégákkal, a nemzetközi kapcsolatok ápolásánál is mindig lehetett rá számítani. Tanárnő fontosnak tartotta az önképzést. Elvégezte a közoktatási vezetőképző szakot, az etika tantárgy tanítására jogosító oklevelet szerzett, a magyar nyelv és irodalom tantárgy szaktanácsadója lett.

Pedagógiai hitvallása határozott és kifinomult volt. Elmondása szerint a tanári pesszimizmus már gyermekkora óta mélyen elszomorította, ezért ő mindig optimistán és kedélyesen közelített tanítványaihoz. Életöröme, lelkesedése határtalan volt.

Két évvel ezelőtt – szintre napra pontosan – döbbenetes erővel csapott le rá a betegség. Mindannyian megijedtünk, de bíztunk abban, hogy szeretetteljes családi környezetében lesz esélye a felépülésre. A családtagok mellett Pintérné Antal Irén, Kovácsné Boross Zsuzsanna és más kollégáim is többször meglátogatták. Amikor tavaly a nőnapon felkerestem és átadtam neki a nőnapi ajándékomat, két boldogság is ért. Nagy örömömre tanárnő otthonában találkoztam két kedves tanítványával, másrészt megtudtam, hogy tanárnő betegsége ellenére olyan dologgal foglalkozik, amire egyébként a munka mellett nem lenne lehetősége. Francia irodalmat olvas, ahogyan már nagyon régen szeretett volna.

Egy évvel később sajnos kiderült, nincs reális esély arra, hogy újra tanítson a Varga Katalin Gimnáziumban. A kegyetlen sors kitűzte a célt: méltósággal viselni a betegségét és minél több időt eltölteni szeretteivel: férjével, gyermekeivel, unokájával. Pugnerné Kereki Ágnes tanárnő utolsó útján mint születéskor, vele volt, mellette volt az édesanyja is.

Kedves Tanárnő, Kedves Ági!
A gyász pillanatában nagyon nehéz megtalálni a megfelelő szavakat, és nagyon nehéz értékelni egy életút súlyát, értelmét. Az azonban bizonyos, hogy a kedves, vidám, mosolygós tanárnő – Pugnerné Kereki Ágnes – nagy ajándéka volt a mi életünknek. Életének az volt az egyik nyilvánvaló és elvitathatatlan értelme – mint akármelyikünk életének – hogy velünk volt. Az, hogy együtt élhettük a napjainkat. Az, hogy társunk volt az úton, amin jártunk.

Drága Ági! Köszönjük ezt a közös utazást! Emléked örökre megőrizzük! Nyugodj békében!

 

Álláshirdetés

A Szolnoki Tankerületi Központ a “Közalkalmazottak jogállásáról szóló” 1992. évi XXXIII. törvény 20/A. § alapján pályázatot hirdet a Varga Katalin Gimnáziumban magyar nyelv és irodalom-angol nyelv szakos tanár munkakör betöltésére.

A pályázati felhívás szövege letölthető: álláshirdetés

Hollandiai kapcsolat

A holland csereprogramban az idei tanévben huszonegy 9-11. évfolyamos diák vett részt. Márciusban fogadtuk a hollandokat Szolnokon, májusban mi utaztunk Hollandiába. A program keretében megismerkedtünk a fogadó holland iskolával, iskolai órákkal, gyönyörködtünk a holland tájban és több város nevezetességeit is megnéztük.

Képek az utazásról: (Itt láthatók a holland diákok magyarországi útjáról készült képek is.)

Ballagás

A 2017. évi ballagás képei elérhetőek.

Az ünnepségen igazgató úr külön köszöntötte azokat a diákokat, akik kiemelkedő versenyeredményeket értek el.

4 éven át  kitűnő bizonyítványt szerző tanulók:
Danyi Bernadett 12. B
Reznák Nikolett 12. C
Kiss Adrienn 12. C
Veres Anna 12. D.

OKTV döntősök:
Munkácsi Boglár 11. D: magyar irodalom 16. helyezés
Soós Dániel 12. D: földrajz 14. helyezés
Soltész Daniella 12. D: dráma 13. helyezés
Sipos Adrienn 11. D: dráma 6. helyezés

 

Országos versenyen helyezést elérő végzős tanulók:
Kántor Petra 12. B: Kovács János földrajzverseny 10. helyezés
Kiss Renátó 12. A:  AJTP matematikaverseny 8. helyezés
Fodor Melinda 12. A: Tömörkény alkotói pályázat (vers és próza kategória is) 1.helyezés
Keserű Nikolett 12.: A Tömörkény alkotói pályázat (vers kategória) 2. helyezés

A ballagási ünnepségen vehették át a “Varga Katalin Gimnáziumért” emlékplakettet az idei díjazottak:
tanár kategóriában: Deákné Longauer Adél
diák kategóriában: Kövesdi Gréta 12. B
külső segítő, szülő kategóriában: Englert Ervin és a Europe Direct Szolnok

A TANÁR OSCAR díjat Balogh Béla tanár úr kapta.

 

 

Természettudományos diákszimpózium

2017. április 27-én 25. alkalommal rendeztük meg a Varga Katalin Gimnáziumban a hagyományos természettudományos diákszimpóziumot, ahol a diákok a fizika, földrajz, biológia, kémia, informatika, környezet- és egészségvédelem területéről választott témákból tartottak előadást.

A két tanítási nyelvű osztályokban tanulók angol nyelven adtak elő.

A programban általános iskolások és középiskolások vettek részt igen magas színvonalú előadásokkal.

Néhány kép a szimpóziumról:

szszi

szimpszimp1

szimp174szimp1

szimpszimp1

szimp1710szimp1711

szimp1712

szimp1713szimp1714

szimpszimp1715

szimp1716szimp1716